Πώς να ξεκινήσεις, χωρίς τη σχολή

  1. Θες να βρεις τι ακριβώς θέλεις να κάνεις/ πάνω σε τι θέλεις να εργαστείς.
    Θέλεις να προγραμματίζεις/φτιάχνεις ιστοσελίδες/ βάσεις δεδομένων ή να προγραμματίζεις μικροελεγκτές/ και pcb design; Θέλεις να γίνεις προγραμματιστής android εφαρμογών ή GUI (Γραφικό περιβάλλον χρήστη) εφαρμογών σε υπολογιστές; Θέλεις να ασχοληθείς με αλγορίθμους Machine Learning ή να γίνεις Μάνατζερ μιας εταιρίας;
    Εαν δέν ξέρεις, μπορείς να μάθεις τι θα σου άρεσε, συμμετέχοντας σε διαγωνισμοούς -Δες on-going annual διαγωνισμοί (https://piday.top4.gr/usefull-links/) Εκεί, έχει πολλούς διαγωνισμούς, και κάθε ένας από αυτούς, ασχολείται πάνω σε διαφορετικό τομέα, και χρησιμοποιεί διαφορετικές τεχνολογίες. Έτσι, θα αναγκαστείς να φτιάξεις/μπεις σε μία ομάδα, να αναθέσετε ρόλους και να ασοχληθείς με πολλά πεδία/τεχνολογίες. Με την ενασχόληση/εντριβή θα βρεις και τι σου αρέσει. Αυτό, μπορεί να σου πάρει μέχρι και ένα χρόνο, οπότε ξεκίνα από εχθές.
  2. Βρες έναν χώρο μελέτης
    Εφόσον βρεις τι σου αρέσει, σίγουρα θα χρειαστεί να διαβάσεις/μελετήσεις πάνω σε αυτό ή να εξασκηθείς. Τώρα, αυτό το κομμάτι είναι tricky, και πολύς κόσμος ζει και πεθαίνει χωρίς να το ξέρει. Πολλοί άνθρωποι, δε μπορούν να μελετήσουν/διαβάσουν, για διάφορους λόγους. Κάποιοι επειδή έχουν ΔΕΠΥ(εύκολη απόσπαση προσοχής), και παρόμοια ‘παθολογικά’ εμπόδια, (δεν ειμαι γιατρος ο ορος μπορει να ειναι λαθος) δε μπορούν να μελετήσουν εύκολα. Για αυτούς υπάρχουν σεμινάρια που τους βοηθάνε, ψαξτε το. Συγκαταλέγεσαι δεν συγκαταλέγεσαι στη παραπάνω κατηγορια, για να μελετήσεις, χρειάζεσαι ένα χώρο μελέτης. Πολλοί, δε μπορούν να μελετήσουν στο σπίτι τους, γιατί είναι ο χώρος που πάιζανε πάντα video games (και δε μπορούν να συγκεντρωθούν πια σε κάτι άλλο), που τους φέρνει κακές αναμνήσεις, που έχουν το κρεβάτι τους και λίγο να πέσουν θα κοιμηθούν, έχουν τους γονείς/αδέλφια τους και όλο και κάτι θα σου ζητήσουν, και γενικά με διαφορες ασχολίες στο σπίτι μας, σταματάμε να αντιλαμβανόμαστε το χώρο σαν “χώρο μελέτης”, και ο εγκέφαλός μας παίζει παιχνίδια… Το ίδιο θα πάθεις εαν χαζεύεις στη δουλειά στο κινητό, ή στη σχολή παίζεις συνέχεια χαρτιά. Θα χάσεις την αντίληψη του χώρου ως χώρος μελέτης.
    Πρέπει λοιπόν να βρεις έναν νέο χώρο μελέτης. Αν χρειαστεί, φέρε και συναδέλφους, οι οποίοι θα διαβάζουν μαζί σου, ίσως και πιο ‘σοβαρά και διαβαστερά’ άτομα από σένα, για να σε ‘σπρώχνουν’ να διαβάσεις. Το ποιος θα είναι αυτός ο χώρος, θα πρέπει να τον βρεις μόνος σου. (βιβλιοθήκη σχολής (ακόμα και αν δεν εισαι σε καποια σχολη, οι βιβλιοθηκες ειναι προσβάσιμες συνήθως για όλους), στο σπίτι ενός φίλου, κτλ κτλ). Η ομάδα μας πάντα θέλει να βοηθάει, οπότε εαν δεν βρίσκετε έναν χώρο, στειλτε μας ενα email.
  3. Προετοιμασία για διάβασμα.
    Υποθέτουμε οτι έχεις τον χώρο μελέτης, και ετοιμάζεσαι για μελέτη. Αλλά και πάλι, κάτι του στυλ βιολογική ανάγκη σου αποσπάει τη προσοχή, όπως: Θέλεις να κοιμηθείς (και με γκόμενα εαν θες να κοιμηθείς μετράει), θέλεις να φας, θέλεις να πας τουαλέτα, θέλεις να πάιξεις ένα ακόμα game στον υπολογιστή (πλεον καποιοι ειναι τοσο καμενοι που ειναι βιολογικη αναγκη για αυτους). Εαν συμβεί κάτι από τα παραπάνω, και θα σου πάρει σημαντική ώρα από τη μελέτη σου (δε μιλάμε δηλαδή για κατούρημα ενός λεπτού) και δεν μπορείς να το αποφύγεις/παλέψεις/αντέξεις, μη χάσεις λεπτό και κάλυψε την ανάγκη σου. Δεν έχει σημασία εαν θα βγεις εκτός προγράμματος. Εαν νυστάζεις κοιμήσου. Εαν έχεις κ****ς, κάνε αυτό που πρέπει. Εαν θέλεις να παίξεις ακόμα ένα game, κάντο. Αλλά μετά θα πρέπει να επιστρέψεις στη μελέτη. Αν γίνεται, πάντα να προνοείς για την ανάγκη αυτή (πάρε φαγητό μαζί σου, κάνε αυτό που πρέπει πριν πας στο χώρο μελέτης, να κοιμάσαι νωρίς κτλ κτλ).
  4. Οργάνωση μελέτης.
    Αυτό σημαίνει κρατάω σημειώσεις, και κάνω documentation η tutorials, φτιάχνω ένα κείμενο κατανοητό, σαν να το ετοιμάζω για να το διαβάσει κάποιος άλλος. Αλλά δε τελειώνει εκεί.
    Παρακάτω βλέπετε μία νέα εφεύρεση, λέγεται φάκελος (είναι νέα εφεύρεση γιατι δε βλέπω κανέναν φοιτητή να τη χρησιμοποιεί). Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι να οργανωθείς, εγώ προτείνω αυτή. Ονόματα σε κάθε υποφάκελο, για κάθε μάθημα, και με κολλες Α4 γεμίζω τους υποφακέλους, αριθμώ τις σελίδες κτλ. (αν θέλεις χρησιμοποιείς και διαφορετικά χρώματα στυλό στις σημειώσεις για έμφαση).

    Αλλα, τι γίνεται όταν γεμίζει ο φάκελος;
    Πάμε σε πλατφόρμες όπως το googledrive: https://www.google.com/drive/ (ή fropbox, ή οτι θελει ο καθενας), φτιάχνουμε φακέλους και υποφακέλους για κάθε μάθημα, σκανάρεις (ή φωτογραφείς με https://www.camscanner.com/) τη κάθε σελίδα/φύλο, αν θες τις shortάρεις σε pdf, και τις ανεβάζεις.
    Έτσι, θα έχεις κάτι σαν και αυτό, απλά αντί για σημειώσεις μαθημάτων θα έχεις τους κώδικες/tutorials σου, και ο φάκελός σου θα είναι άδειος.
  5. Ξεκίνα να φτιάχνεις πορτοφόλιο με github/GitLab.
    Το github/gitlab είναι το πρώτο που κοιτάει ο εργοδότης σου, όταν σου κάνει πρόσληψη.
    Προτείνω το GitLab, γιατι το github το αγόρασε η microsoft, και έχει ξεκινήσει η καταστροφή του. Με τον ίδιο τρόπο χρησιμοποιείται και το github, και το gitlab, όποιο μάθετε καλό είναι. στο τέλος, θέλετε ο λογαριασμός σας στο gitlab (ή github) να μοιάζει κάπως έτσι: https://gitlab.com/users/Basilisvirus/projects.
  6. Πάρε Laptop.
    Είναι ακριβό, το ξέρω, αλλά είναι μια επένδυση που θα σου δώσει πίσω τα λεφτά του, (εαν το χρησιμοποιείς και το χρειάζεσαι προφανώς, αλλά η αλήθεια είναι ότι το έχεις ανάγκη και δε το ξέρεις. Εαν δε χρησιμοποιείς υπολογιστή/λαπτοπ καλό είναι να ξεκινήσεις ή να ξεκινήσεις να μαθαίνεις). Θα σου λύσει τα χέρια, και όταν βρεις μία δουλειά/θέση εργασίας, προφανώς και θα το χρειαστείς εκεί, για να προγραμματίζεις ή να οργανώνεσαι γενικά (διαφορετικά θα σου παρέχουν από τη εταιρία ένα, αλλά μέχρι τότε καλό είναι να έχεις μάθει να το χρησιμοποιείς. Με το λάπτοπ δεν χάνεις ποτέ χρόνο, όπου και αν είσαι μπορείς να συνεχίσεις τη δουλειά σου. Προτείνω ανεπιφύλακτα μάρκα thinkpad, μεταχειρισμένο (μιας και που τα καινούρια thinkpad είναι πανάκριβα), και από αυτό το κατάστημα στη γερμανία: https://www.thinkstore24.de/laptops/?p=1 , πολλοί φίλοι μου αγόρασαν thinkpads από το συγκεκριμένο, όλα βγήκανε καλά. Εγώ, αγόρασα thinkpad από άλλο πωλητή, από το ebay: https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=thinkpad&_sacat=0 γιατί βρήκα ένα πιο καινούριο μοντέλο. Γενικά έχω αγοράσει τοσες φορές από ebay, aliexpress που δε ανησυχω. Επιλέγετε και παίρνετε… κοιτάξτε τη χρονολογία κυκλοφορίας του λαπτοπ που θα πάρετε (μην είναι του 2008). Εγώ όταν πήρα το λαπτοπ μου το 2018, κοίταξα να έχει κυκλοφορήσει από το 2015 και μετά. Πήρα το thinkpad t460s από ebay, που είναι μεταχειρησμένο από το 2015, με (τα μεταφορικά και τη τιμή του λάπτοπ) = 800 ευρώ.
  7. Αγορά λοιπών εργαλείων και εξαρτημάτων
    Αυτό το πεδίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους θέλουν να σχοληθούν με προγραμματισμό μικροελεγκτών, pcb design, που θα χρειαστούν εξαρτήματα όπως αντιστάσεις, πολύμετρα, arduino, breadboards κτλ.
    Για να ξεκινήσεις με τη ρομποτική, ξεκινάς με arduino. Αγόρασε ένα από το skroutz, και ύστερα διάβασε και αυτό.
  8. Φτιάξε ομάδα ή μπες σε ομάδα
    Αφού μάθεις να κάνεις τα παραπάνω, φτιάξε μια ομάδα όχι για διάβασμα, αλλά για να φτιάχνετε προτζεκτς μαζί, να συμμετάσχετε σε διαγωνισμούς, ίσως μια μέρα κάνετε δική σας επιχείρηση, προσπαθείστε να βρείτε τρόπους να έχετε έσοδα, κάντε ένα καταστατικό, στο μέλλον ίσως ένα business plan.
  9. Τώρα άλλα προφανή όπως το να ξεκόψεις από παρέες που σε αναγκάζουν να χάνεις το διάβασμά σου δεν χρειάζεται να τα πω.

Leave a Reply